Meermalige straalmiddelen

Meermalige straalmiddelen worden gebruikt in vacuümstraalmachines, straalcabines, straalkasten en andere systemen waar ze kunnen worden verzameld en schoongemaakt en zo steeds opnieuw hergebruikt.

Meermalige straalmiddelen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen van metallische en niet-metallische straalmiddelen en met een kantige of ronde vorm.

Om insluitingen te voorkomen die kunnen leiden tot corrosie, worden non-ferro-objecten over het algemeen behandeld met niet-metallische straalmiddelen. Voor alle andere materialen kunnen ook metallische straalmiddelen worden gebruikt.

Kantige straalmiddelen hebben een goed "beitelend" effect en worden daarom gebruikt om walshuid, roest en verf te verwijderen. Het gebruik van kantige straalmiddelen resulteert ook in een oppervlakteruwheid die vereist is voor b.v. coatingsystemen of metalliseren.
Ronde straalmiddelen hebben een meer "polijstend" effect en worden voornamelijk gebruikt om een ​​cosmetische (semi-)glanzende afwerking van objecten te creëren. Ronde straalmiddelen worden ook gebruikt met werpstraalmachines of voor shot-peen-processen. 

Veel fabrikanten hebben merknamen aan hun producten gegeven, maar hieronder vindt u enkele voorbeelden van meermalige straalmiddelen op basis van de naam van het basismateriaal.

  Niet-metallische Metallische
Kantig    Aluminiumoxide (korund), Siliciumcarbide, Plastic media    Gietijzergrit, Steel grit   
Rond Glasparel, Keramische parel, Roestvrijstaalshot   Steel shot

 

Gritco en zijn ervaren dealers kunnen u helpen bij het kiezen van het juiste straalmiddel en korrelgrootte voor uw toepassing en om te voldoen aan vereiste parameters, zoals b.v. oppervlakteruwheid. Kleinere hoeveelheden van een aantal meermalige straalmiddelen hebben wij op voorraad voor gebruik in bijvoorbeeld straalkasten of vacuümstraalmachines.