Waarom heb ik een koeler nodig?

Om straalketelverstoppingen, vroegtijdige slijtage en slechte straalresultaten te voorkomen.

Onbehandelde compressorlucht is heet en bevat veel dampvocht. Wanneer deze lucht door de lagere omgevingstemperatuur in de koude(re) slangen en straalketel wordt afgekoeld, condenseert deze damp en vormt waterdruppels. Hierdoor klontert het straalmiddel gemakkelijk samen en raakt de straalketel verstopt. Ook diverse andere onderdelen (kleppen, etc.) ondergaan vroegtijdige slijtage. Tot slot kan het straalresultaat negatief worden beïnvloed door ongewenste residuvorming. Dit kan leiden tot coating-problemen in het vervolgproces.

Een goede start met afgekoelde lucht
Perslucht kan alleen door een nakoeler* afdoende worden ontvochtigd. Dit onmisbare straalketenonderdeel koelt de warme, vochtige perslucht af tot circa 9˚C boven de omgevingstemperatuur. Hierdoor condenseert het water en vormt druppels. Deze druppels worden verwijderd door de nakoeler’s centrifugaal afscheider. Om de droge perslucht ook van olie en andere verontreiniging te ontdoen, kan de nakoeler (optioneel) worden voorzien van persluchtfilters.

*Let op: afscheiders en filters zijn op zich niet voldoende om perslucht te drogen wanneer het water in dampvorm (en nog niet in druppelvorm) aanwezig is. Hiervoor moet de lucht eerst worden afgekoeld door een nakoeler!

Gritco nakoelers zijn de sleutel naar droge lucht
Professioneel stralen met een gecontroleerde, continue straalstroom en een hoogwaardig straalresultaat begint met droge lucht. Daarom fabriceert Gritco een uitgebreide serie nakoelers die zijn ontworpen om storingen, oponthoud, onderhoud en reparaties zoveel mogelijk te voorkomen en de best mogelijke luchtkwaliteit te leveren voor kleine, middelgrote, grote straalsystemen en verdere persluchtapparatuur. Meer info hier.

 

Nakoelers_Gritco