Wat is luchtgommen?

Luchtgommen? Ofwel ‘fijnzinnig straalwerk voor gevoelige objecten’.

Via België is het Franse ‘aérogommage’ vernederlandst naar ‘luchtgommen’. Sindsdien wordt de straalmethode (die ook wel bekend staat als fijnstralen of microstrippen) steeds meer in Nederland toegepast. De drie kenmerken van luchtgommen zijn:

  1. Lage straaldruk
    De oppervlaktesoort en vervuilingsgraad zijn feitelijk bepalend voor de effectiefste straaldruk. Om het oppervlak niet te beschadigen of (te veel) op te ruwen, vergt luchtgommen vaak niet meer dan 1 tot 3 bar straaldruk. Aanzienlijk minder dus dan bij ‘klassiek’ straalwerk. 
  1. Fijn straalmiddel
    Ook hier bepalen oppervlaktesoort en vervuilingsgraad de exacte straalmiddelkeuze. Over het algemeen kan gesteld worden dat het een ‘fijn’ straalmiddel moet zijn dat – net zoals fijn schuurpapier – het gladste resultaat geeft. Veel gebruikt zijn straalmiddel-korrelgroottes variërend van 0,05 tot 0,3 mm (270 – 50 mesh)  
  1. Exacte, constante dosering
    Om ‘overstraling’ te voorkomen en iedere straalkorrel z’n werk te laten doen, is nauwkeurige dosering een vereiste. Voor een uniform straalresultaat is een constante straalmiddelstroom noodzakelijk. Met een doseerventiel voorzien van exacte afstelmogelijkheden en een geoptimaliseerde doorstroming komen beide resultaten binnen handbereik. 

Voor kleine of grote fijngevoelige projecten
Luchtgommen is bij uitstek geschikt voor het stralen van hout, reinigen van monumenten en industriële objecten en herstel van brandschade. Al naar gelang de omvang van het werkstuk kan met een kleine straalpijp en een kleine compressorcapaciteit gewerkt worden. Die straalsnelheid kan bij grotere objecten echter fors toenemen door straalpijpen met een grotere diameter in te zetten (= groter straalpatroon = een hogere werksnelheid). Zo kunnen ook grote projecten snel en toch met uiterste precisie worden gestraald.

Luchtgommen of hydrogommage? Nat of droog schuren.
Door de exacte straalmiddeldosering en lage(re) straaldruk veroorzaakt luchtgommen al aanzienlijk minder stof dan klassiek straalwerk. Wanneer er ook nog water aan de lucht- en straalmiddelstroom wordt toegevoegd, wordt de stofproductie tot een minimum beperkt.
In Frankrijk noemen ze dit Hydrogommage. Wie hier een goede Nederlandse vertaling voor heeft is welkom… misschien Natteluchtgommen?

In ieder geval ontwikkelt Gritco al 30 jaar lang natte- en droge luchtgom-apparatuur en stelt al zijn kennis en ervaring graag beschikbaar om de juiste methode + machinelijn voor uw specifieke straaltoepassing samen te stellen. Of dit nu een kleine of grote industriële, bouwkundige of maritiem en offshore toepassing betreft.